– Hade det här varit i verkligheten hade nog de flesta varit skadade eller döda av fiendens attack, säger Anders Thour övningsledare och major på marinbasen i Kronoberg. Foto: SVT/Richard Söderberg

”Hade det varit på riktigt hade de flesta varit döda”

Uppdaterad
Publicerad

När räddningstjänsten i Ljungby larmades till en olycksplats ryckte de ut omedelbart, men när de kom till platsen blev de beskjutna av fienden som låg gömda i buskaget.

– Räddningsledaren uppfattade nog inte allvaret i situationen, man är helt enkelt inte van att bli beskjuten vid normala utryckningar. Hade det här varit i verkligheten hade nog de flesta varit skadade eller döda av fiendens attack, säger Anders Thour som är övningsledare och major på marinbasen i Karlskrona.

Övningen drog igång i måndags och pågår fram till den fjärde oktober. Under torsdagen var det en transport på E4:an som var spelplats för ett sabotagescenario. Det ovanliga var att polis, räddningstjänst och ambulans deltog vid övningen. Deltagarna sminkades för att skadorna skulle se verklighetstrogna ut.

Efter att räddningstjänsten kontaktat sos-alarm om situationen anlände till slut de militära styrkorna. En grupp på 30 personer från hemvärnet och de nationella insatsstyrkorna i Kronoberg inledde sina uppdrag att säkra området. Nu återstår att summera dagens övning hur insatserna fortlöpt.

– Senare under dagen kommer det göras en kort summering av övningen. Om ett par veckor kommer vi att träffas på Länsstyrelsen i Växjö för att på detaljnivå utvärdera övningen med alla inblandade aktörer, säger Anders Thour. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer