Räddningstjänstens telefoner nerringda om brand

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens telefoner i Oskarshamn gick minst sagt varma vid halv sex-tiden på fredagskvällen. Flera inringare från tre olika kommuner hörde av sig och larmade om skogsbrand.

– Vi har fyra telefoner här på räddningstjänsten i Oskarshamn, det var fullständig kaos och telefonerna räckte inte till att hantera alla samtalen som kom in. Inledningsvis trodde vi att det rörde sig om flera olika skogsbränder, säger Johan Sandin som är inre befäl.

Brandflyg assisterar

Räddningstjänsten i Högsby, Mönsterås och Oskarshamn har ett sammarbete emellan. Men alla larmen kopplas till telefonerna vid stationen i Oskarshamn. Efter en närmare kontroll och beräkningar visade det sig att larmen om skogsbrand kom från samma positioner.

– Det rör sig om en medelstor brand, det är väldigt torrt i skog och mark så elden kan sprida sig fort. Vi har brandflyg uppe som hjälper oss att kontrollera spridningen, säger Johan Sandin.

Flera styrkor på plats

Just nu finns det omkring 25 brandmän på plats från Fliseryd, Mönsterås, Högsby och Oskarshamn.

– Vid klockan åtta under fredagskvällen fick jag en rapport om att yttre befäl ansåg sig ha bra koll på hur stort området är, det rör sig om ett öppet hygge på 150 gånger 50 kvadratmeter. Det har nyligen planterats skog där och ägaren är underrättad om läget, säger Johan Sandin.

Är det enklare att få kontroll på branden när det är öppen mark?

Nej, tvärtom elden kan sprida sig väldigt fort eftersom det är mycket flis och små rishögar på plats.

En styrka kommer att hålla efterbevakning av branden under natten mot lördagen.

Även under lördagen kommer tre brandmän att tillsammans med skogsägaren bevaka området där det brunnit, för att vara beredda om det blossa upp på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.