Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är blandade känslor för Räppeborna Madeleine Stadig och Kjell Svensson, dagen efter sjukhusbeskedet. Hör deras reaktion i klippet ovan. Foto: SVT

Glädje och besvikelse i Räppe när sjukhusbygget skrotas

Publicerad

Beskedet att Region Kronoberg inte kommer att bygga något nytt sjukhus i Växjö möts av blandade reaktioner i Räppe, platsen där det nya sjukhuset skulle stå. Under en pressträff på torsdagen presenterades nyheten.

– Jag tycker det kommer för sent. Jag tycker politikerna borde tänka till i ett tidigare skede, säger Håkan Pettersson i Räppe.

Inriktningsbeslutet att bygga ett nytt sjukhus togs i mars 2022. Region Kronoberg menar dock att de ekonomiska förutsättningarna sedan dess har förändrats drastiskt. Därför har regionen kommit fram till att det inte är ekonomiskt möjligt med ett sjukhusbygge.

Enligt regionens egen uträkning har hela projektet hittills kostat 250 miljoner kronor. Då är inte kostnaden för marken i Räppe där det nya sjukhuset planerades att byggas inräknat. Marken kostade regionen 118 miljoner kronor. Vad som händer med området nu är oklart.

Nya sjukhuset i Växjö

När SVT Småland var på plats i Räppe under fredagen mötte vi flera grannar i området som reagerade på beslutet att skrota sjukhusbygget.

Se reaktionerna hos Räppeborna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet