Två brandmän arbetar med att bekämpa branden i matbutiken i Rottne. Foto: Carl Carlert

Rapport visar: En timme från larm till åtgärd vid branden på ICA i Rottne

Uppdaterad
Publicerad

När det började brinna på Ica-butiken i Rottne på Valborgsmässoaftons morgon tog det över en timme från att det första larmet utlöstes tills dess att räddningstjänsten var på plats. Det visar räddningstjänstens händelserapport som nu är klar.

Det första larmet från Ica-butiken i Rottne gick strax efter klockan sex på morgonen på Valborgsmässoafton. SOS skickade larmet vidare till Securitas, men av någon anledning gjorde de ingen kontroll om det rörde sig om en brand.

Lång tid innan insats

I stället var det när en anställd kom till platsen vid sju-tiden på morgonen som det gick i väg ett larm som nådde räddningstjänsten.

– Det låter ändå ganska anmärkningsvärt att det tar så lång tid, säger Dan Nyberg som är insatsledare på räddningstjänsten, som skrivit händelserapporten.

Olika avtal styr

Samtidigt pekar Dan Nyberg på att det här inte behöver betyda att någon gjort fel. Vem som larmas och när de larmas regleras av olika avtal som fastighets- och eller butiksägare sluter med larm- och vaktbolag.

– I exempelvis skolor, äldreboenden och sjukhus måste det finnas automatiska larm som är kopplat direkt till oss, men här är det helt okej att ha det kopplat till ett vaktbolag, säger Dan Nyberg till SVT Nyheter Småland.

Avböjer kommentarer

SVT har under dagen sökt Securitas för att få en förklaring till varför det ser ut som att de inte åkte ut till butiken när de fick larmet. De har ännu inte återkopplat om ärendet.

Länsförsäkringar Kronoberg, som nu hanterar ärendet för butiksinnehavarna, har avböjt att kommentera det enskilda ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.