Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ett livsverk, säger butiksägare Hans Birgersson om matbutiken i Rottne som nu förstörts i en brand. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Butiksägare måste permittera 25 anställda efter branden

Uppdaterad
Publicerad

På lördagseftermiddagen har bilden klarnat över hur pass allvarlig butiksbranden var i Rottnes ICA-butik. Hans Birgersson, butiksägare, räknar med att tvingas stänga affären minst en månad och under den tiden permittera samtliga 25 anställda.

Det var precis innan öppning på lördagsmorgonen som räddningstjänsten fick larm om en brand i mataffären. Tre brandstationer fick bekämpa branden och rökutvecklingen. En äldre dam som bodde i lägenheten ovanpå butiken ska ha blivit lätt rökskadad, och det är i nuläget oklart när butiken kan återgå till det normala.

– Vi vill komma igång så snabbt som möjligt, men vi är rädda att det kan ta två eller tre månader innan vi kan öppna igen, säger Hans Birgersson.

Växjö

Hör butiksägare Hans Birgersson berätta i klippet ovan vad orsaken till branden kan vara.

Alla permitteras

Konsekvenserna av brandskadorna slår hårt mot Rottne, då det är den enda mataffären i samhället.

– Vi är tjugofem anställda i butiken och samtliga blir permitterade tills butiken är sanerad. Sen är det såhär att den här butiken är så mycket mer än en matvaruleverantör. Det är post, spel och en social samlingsplats. Så butiken kommer vara saknad,  säger Hans Birgersson.

Räddningstjänsten var kvar för eftersläckningsarbete till sent på eftermiddagen.

– Jag vet inte om det gått upp för mig än. Ikväll när jag sätter mig ner kanske jag kan inse vad det är som drabbat oss, säger Hans Birgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet