Spelare bekräftar: Råslätt inblandat i flera läggmatcher

Uppdaterad
Publicerad

Före detta spelare i Råslätts SK bekräftar att det förekommit läggmatcher i klubben.

SVTs Uppdrag Granskning kan ikväll avslöja att spelare i Råslätt verkligen fick frågan om att lägga sig i matcher. En före detta spelare bekräftar att detta skedde bland annat i matchen mot Eskilsminne i augusti förra året då Råslätt förlorade med 5 -  0. Den match som Svenska Spel också stoppade spel på, efter misstankar.

Råslätts dåvarande sportchef Goran Vukojevic sa till SVT Jönköpingsnytt förra året att spelarna nekar till anklagelserna att matchen var uppgjord. Men Uppdrag Granskning har fått tag på fyra personer som har spelat i klubben som ger en helt annan bild. En av dem träffar Uppdrag Granskning strax utanför Jönköping.

Läggmatcher

Fler läggmatcher

Du enligt tidningar och enligt Svenska Spel är råslätt misstänkta för läggmatcher, vad tror du?

– Jo, men det stämmer. De har frågat våra spelare, de har frågat mig. Frågat om vi kunde lägga oss med 3 – 0. Det har förekommit fler gånger, men det var väl vid Eskilsminnematchen vi fick reda på det första gången. De började spela helt galet och drog chansbollar, de hade ju spelat så säkert hela säsongen, berättar spelaren.

Uppdrag Granskning får veta från spelarna att det har förekommit fler läggmatcher. En match som nämns är Råslätt mot Helsingborgs akademi den 5 oktober förra året, när Råslätt förlorade med 4 – 0.

Spelarna erbjöds satsa pengar

Källan säger i kvällens program att de spelare som hade jobb erbjöds att satsa stora summor pengar på vissa matcher om de var med på att lägga sig.

– De frågade oftast de som de visste hade jobb eller hade någon form av inkomst då, om de skulle kunna lägga en stor summa på just en match.

Så tanken var om du lägger dig får du vara med och betta?

– Ja

Så det var inte så att man skulle få pengar direkt bara, utan man skulle vara med?

– Ja man skulle vara med.

Och var satsade man de här pengarna någonstans?

– Det är från olika spelbolagskonton då. Mycket spel på mobilerna. De frågade om man kunde betta åt dem. De bettade från olika konton, de bettade aldrig från sina egna.

Uppdrag Granskinings källor berättar att minst fyra spelare varit involverade i de utpekade läggmatcherna förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läggmatcher

Mer i ämnet