”Rätt att kommunicera och inte tysta ner”

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna fortsätter strömma in till polisen kring incidenter på nyårsafton i centrala Kalmar. Ett stort antal unga tjejer skall där ha blivit sexuellt ofredade.

Vi träffade Cecilia Kjellgren som jobbar på Linnéuniversitetet och forskar kring sexuellt beteende bland unga. Hon har pratat med många som begått sexuella övertramp.

– Primärt är drivkraften sexuell, sen finns det så klart andra drivkrafter som att känna ett övertag eller en vilja förnedra någon, säger hon.

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Viktigt med tidig upplysning

I flera av fallen rapporteras det om icke svensktalande personer som ska ha utfört kränkningarna. Två män med utländsk härkomst är misstänkta för brott i två olika fall från efter nyårsnatten i Kalmar.

Cecilia Kjellgren menar att det är viktigt att bli upplyst tidigt i livet om sex och samlevnad och att vara respektfull.

– Svenska ungdomar får vägledning tidigt i livet, det ser annorlunda ut i Sverige än där dagens ensam kommande barn kommer ifrån tillexempel, säger hon.

Har du märkt någon trend dom senaste tjugo till trettio åren?

– Den forskning som jag har genomfört men också forskning i Sverige visar att gruppvåldtäkter inte är det stora fenomenet när man talar om sexuella övergrepp men i den här ungdomsgruppen så förekommer det så det är ju inte heller försumbart det finns där som ett sätt att begå övergrepp, säger hon.

Som tjej hur skall man agera när man blir utsatt?

– Det här är ju jätteallvarligt, mycket av det här är sexualbrott. Det är rätt att polisanmäla. Det är rätt att kommunicera och inte tysta ner det. Man ska definitivt prata och söka hjälp, många mår dåligt efter en sån här händelse.

Här kan du söka hjälp

Brottsoffermydighetens hemsida finns råd och information om rättigheter och möjligheter till att få hjälp och stöd. Här finns bland annat information om lagar rörande sexualbrott och hur man går tillväga för att göra en polisanmälan.

Unizon samlar 120 kvinnojourer, tjejjourer, anhörigföreningar och andra föreningar som vill motverka mäns våld mot kvinnor.

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för de som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Kvinnofridslinjen har öppet dygnet runt, samtalet är gratis, syns inte på telefonräkningen och du kan vara anonym. Telefonnumret till Kvinnofridslinjen är 020-50 50 50.

Terrafem är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans, och driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på 43 språk. Man kan kontakta Terrafem på den rikstäckande jourtelefonen 020- 52 10 10. Samtalet är gratis, syns inte på din telefonräkning och du kan vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Mer i ämnet