Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rättegången har startat: ”Barnen utsatta för upprepade hänsynslösa brott” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegången har startat: ”Barnen utsatta för upprepade hänsynslösa brott”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot en man i 40-års-åldern och en och en kvinna i 30-årsåldern som under flera år misstänks ha våldtagit och utsatt två små barn för olika former av sexuella övergrepp. Merparten av övergreppen ska enligt åklagaren ha skett gemensamt och i samförstånd mellan mannen och kvinnan.

Det handlar om nära 400 brott som de är misstänkta för, och på rättegångens allra första dag erkänner mannen och förklarar sig skyldig till en del av de brott han åtalas för. Men han har invändingar mot rubriceringen av brotten.

Mannen har varit häktad sedan maj 2020 och utöver våldtäkterna och de sexuella övergreppen är han också åtalad för att ha filmat övergreppen och sparat de filmade övergreppen. Dessutom är han misstänkt för grova barnporrbrott. Vid en husrannsakan hittade polisen nära två miljoner foton med barnpornografiskt innehåll.

Förnekar ansvar

Kvinnan som är i 30-årsåldern har varit häktad sedan juni förra året. Hon erkänner en del av åtalspunkter som är riktade mot henne, men anser att det är den åtalade mannen som fömått henne att utföra handlingarna,

– Hon förnekar att hon är ansvarig, säger Mikael Boberg, som är den 30-åriga kvinnans försvarare.

Det är två barn som utsatts för de sexuella övergreppen, ett av barnen, det yngre, har enligt åtalet utsatts för grövre och fler övergrepp än det äldre barnet. Barnens målsägandebiträden yrkar på ett större skadestånd, nära en miljon kronor, till det yngre barnet, och omkring 200 000 kronor till det äldre barnet.

Grova och hänsynslösa brott

– Brotten är att betrakta som grova eftersom de skett i en miljö där barnen ska kunna känna trygghet, de harupprepats flera gånger, de båda åtalade, mannen och kvinnan har visat en särskild hänsynslöshet mot de båda barnen och brotten har begåtts med uppsåt, säger kammaråklagare Linda Caneus.

På rättegångens allra första dag kunde pressen och det fåtal åhörare som fanns på plats på Kalmar tingsrätt följa förhandlingarna via stora bildskärmar från ett annat rum än den rättssal där förhandlingen ägde rum.

Många rättegångsdagar

Rättegången mot de båda huvudåtalade är planerad att pågå i mer än 20 dagar och efter att åklagaren på den första rättegångsdagen presenterat sin stämningsansökan och åtal blev det stänga dörrar vilket innebär att vare sig press eller åhörare kan följa förhandlingarna.

Vi har sökt de åtalades försvarare för enskilda intervjuer, men ingen av dem har vill lämna någon kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Par misstänks ha producerat barnporr

Mer i ämnet