Under rättegången kommer samtliga nära 500 filmer som visar övergreppen att visas upp för rätten. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Start för 22 dagar lång rättegång om grova barnvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startar rättegången mot den man och kvinna i Kalmar län som misstänks för grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot två närstående barn. Utredningsmaterialet är enormt, övergreppen dokumenterade och rättegången planeras ta 22 dagar i anspråk.

Stora delar av rättegången väntas att hållas bakom stängda dörrar. Åklagaren kommer bland annat att spela upp filmer som bevisar att övergreppen skett och att de skett under åtminstone sex års tid.

”Kommer bli ansträngande och tufft”

– Vi ska titta på allt material som har säkrats. Det rör sig om uppåt 500 filmer och tusentals bilder med egna övergrepp som begås på barnen som jag ska förevisa för rätten. Det kommer bli både ansträngande och tufft, men det är den bästa bevisningen som finns och det måste ske på det här sättet, sa åklagare Linda Caneus till SVT Nyheter i samband med att åtalet kom för drygt en vecka sen.

Målet tros vara ett av det största i sitt slag i Sverige någonsin. Utöver den tekniska bevisningen kommer rätten även höra läkare, socialsekreterare och andra närstående till paret. Även inspelade förhör med barnen kommer att spelas upp i rätten.

Skett i samförstånd

Åklagaren hävdar att den åtalade mannen och kvinnan begått en stor del av våldtäkterna och övergreppen, och dokumenterat dem i samförstånd. Hon menar att kvinnan, genom underlåtenhet att agera, har gjort sig skyldig till brott. Efter avslutad relation med mannen har hon underlåtit att agera trots att hon enligt vittnen uttryckt oro för ett av barnen som befunnit sig hos den åtalade mannen.

Både mannen och kvinnan har suttit häktade sedan maj respektive juni ifjol. Mannen ska ha medgett att han syns på en del av filmerna men har formellt inte erkänt brott. Kvinnan ska enligt åklagaren ha uttryckt att hon bara minns två av de misstänkta övergreppen. Deras advokater har avböjt att kommentera och meddelar att försvaret inte kommer ge några intervjuer i samband med rättegången.

Ytterligare en kvinna, i 30-årsåldern, åtalas för sexuellt ofredande mot ett av barnen tillsammans med mannen. Hon är inte frihetsberövad och kommer att delta i rättegången endast i den del där åtalspunkten hon står åtalad för berörs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Par misstänks ha producerat barnporr

Mer i ämnet