Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rebecka Malmberg är vinnaren i Växjö kommuns muralmålningstävling. Foto: SVT och Rebecka Malmberg

Rebecka tar över muralväggen: ”Aldrig gjort något så stort innan”

Uppdaterad
Publicerad

Rebecka Malmberg, 22 år, från Växjö är konstnären som tar över stafettpinnen när det gäller den omsusade muralmålningen på Norra Järnvägen. Men att stå på en skylift, manövrera den och måla flera meter upp i luften har hon aldrig gjort.

Efter att Växjö kommuns muralmålningstävlings vinnare visade sig ha plagierat någon annans verk utsågs snabbt en annan vinnare. Vinsten gick i stället till juryns andra favorit, Rebecka Malmberg, vars alster nu ska pryda fasadväggen på Norra Järnvägen i Växjö.

Rebecka har erfarenhet av att måla på ytor utomhus. Hon har tidigare varit involverat i ett projekt där hon fått måla om nätstationer i Lund.

Börjar studera i höst

Under de senaste två åren har hon gått en förberedande konstlinje på Lunds konst- och design skola. Till hösten ska hon börja studera design på HDK-Valand.

Hur känns det att få det här uppdraget redan innan du är färdigutbildad konstnär?

– Jag tänker att alla måste ju börja någonstans, men absolut att det kommer vara en utmaning. Jag har inte gjort något så stort innan, säger Rebecka Malmberg.

”Kommunen får ha en plan”

Att måla en fasadvägg är något hon aldrig gjort innan. Hon har heller aldrig målat från en skylift eller manövrerat en själv.

– När man sökte fanns det inga kriterier om att man skulle kunna något innan. Så länge kommunen har en plan och jag får en utbildning i det så tänker jag att kommunen löser det, för det är de som har gjort den här tävlingen och då får de ha en plan, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer