Nyligen aviserade Region Kalmar län besparingar kopplat till att de också sett att deras underskott blev större än förväntat. Foto: TT och SVT

Region Kronoberg går back mer än förväntat

Publicerad

Region Kronoberg var en av två regioner i hela landet som inte var oroliga för att behöva göra neddragningar under 2023. Nu ser underskottet ut att bli något större än förväntat – men ska ändå inte leda till några ytterligare neddragningar.

När regionfullmäktige beslutade om budgeten för 2023 i november, såg underskottet ut att landa på 83 miljoner kronor. Nu har prognosen uppdaterats till nästan det dubbla, 150 miljoner.

Anledningen till att underskottet nu ser ut att bli större än förväntat är enligt regiondirektör Martin Myrskog främst inflationen i kombination med minskade statsbidrag och kostnader för inhyrd personal.

Inga besparingar kopplas till underskottet

Ändå ser han ingen risk för att regionen behöver göra stora besparingar.

– Vi förändrar egentligen ingenting på grund av den här prognosen, säger han till SVT Småland.

Region Kronoberg har åberopat vad som kallas ”synnerliga skäl enligt kommunallagen” som gör att de kan gå med underskott utan att behöva ta igen det under de tre kommande åren.

Regionens totala budget är på 7,47 miljarder för 2023.

Nyligen aviserade Region Kalmar län besparingar kopplat till att de också sett att deras underskott blev större än förväntat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.