Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionstyrelsens ordförande, Mikael Johansson (M). Foto: SVT

Region Kronobergs ilska: FHM gör inte sitt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade region Kronoberg att som första region, helt stoppa allmänheten från att testa sig mot covid-19. Anledningen var att kapaciteten inte längre räckte till.

Regionen har en maxkapacitet på att analysera 7800 prover i veckan. Redan under tisdagen hade denna kvot överskridits, då 9000 prover lämnats in. Då kom beslutet från regionen, inga mer tester för allmänheten denna vecka.

Skulden lägger regionstyrelsens ordförande – Mikael Johansson (M) – på Folkhälsomyndigheten.

– Vi kan ju ta jättemånga fler tester, vi har ingen begränsning i regionen men nu har vi skrivit en överenskommelse med staten där Folkhälsomyndigheten fått uppgiften att sköta analyserna och det visar sig tydligt nu att de har upphandlat för få, Mikael Johansson (M).

”Känns som att luras”

Han menar att regionen inte vill riskera att invånarna lämnar in tester som sedan inte kommer hinna analyseras.

– Vi vet ju inte ens om vi kommer få svar på alla de 9000 vi redan skickat. Att då lämna ut fler prover när vi vet att de bara kommer bli liggandes eller riskera att bli för gamla, så att invånarna ändå inte får något svar...det kändes som att lura våra invånare, berättar Mikael Johansson (M).

Förhoppningen är dock att alla tester som lämnats in innan stoppet ska analyseras, även om regionen skickat in fler än sin kvot till labbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet