Sjuksköterska förbereder ett coronatest Foto: Mikael Fritzon/TT

Oklart när egentillverkad skyddsutrustning behövs

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun ska börja tillverka skyddsutrustning till vården. Men i dagsläget finns inget behov av egentillverkade skydd, uppger regiondirektör Martin Myrskog.

Under måndagen meddelade Växjö kommun att personer med ekonomiskt bistånd ska börja tillverka skyddsutrustning åt vården, redan i slutet av denna veckan. I flera regioner har personalen själva börjat tillverka skyddsvisir av overheadpapper, något som SVT Sörmland tidigare berättat om.

Men vid lunchtid på tisdagen hade det inte kommit någon formell förfrågan från Växjö kommun och det fanns ingen etablerad kontakt om tillverkning av skyddsutrustning, uppger regiondirektör Martin Myrskog.

– Jag var på ett möte med Växjö kommun i går och då dök den frågan upp. Just nu ser vi ingen anledning att stänga några dörrar. Men vi har inte etablerat former för hur detta kan gå till, säger han.

”Ingen akut brist”

När det gäller skyddsutrustning har Region Kronoberg under flera veckor arbetat för att säkerställa tillgången inför ett coronautbrott i länet, bland annat tillsammans med Region Blekinge som de delar förråd med.

– I dagsläget är det ingen akut brist. Men det kan bli en utdragen process. Vi har nog inte nått kulmen i Kronoberg och ser att behovet kan öka om några veckor. Detta kan vara en del av ett större pussel.

Tar tillverkning av egna skydd resurser från sjukvården idag?

I Region Kronoberg är inte fallet att vårdpersonal jobbar med detta. Det är inget som belastar oss på något vis, säger Martin Myrskog.

Är det säkert att tillverka till exempel visir av OH-papper?

– Ja, de som arbetar med vårdhygien på regionen har till och med testat detta. Det håller för den här typen av ändamål.

Uppdatering: Dagen efter intervjun med Martin Myrskog gav Region Kronoberg uppdrag till Växjö kommun att omgående påbörja tillverkning av visir. ”Behov: Så många som ni har möjlighet att producera”, står det i beställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet