Oliver Rosengren (M) vill att personer som tar emot bidrag i Växjö ska tillverka skyddsutrustning till vården. Foto: SVT

Bidragstagare i Växjö ska tillverka skyddsmasker

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun utreder just nu hur arbetet ska kunna genomföras. Tanken är att bland annat bidragstagare i Växjö kommun ska tillverka skyddsutrustning åt vården.

Oliver Rosengren (M) är ordförande nämnden för arbete och välfärd i Växjö. Han anser att detta är en rimlig insats för de personerna i kommunen som får bidrag.

– Just nu är det en extraordinär situation och alla behöver hjälpas åt. En trång sektor i krishanteringen är skyddsutrustning. Personer som tar emot bidrag kan avlasta vård och omsorg med att producera skyddsutrustning. Allt vi bidrar med kan vara livsavgörande, säger han i ett pressmeddelande.

Visir av overheadpapper

Bland annat har personalen på region Sörmland själva hittat ett sätt att göra skyddsvisir av overheadpapper, något som SVT Sörmland tidigare berättat om. Exakt vilken typ av skyddsutrustning som kan tillverkas i Växjö kommuns regi ska nu undersökas.

De som berörs är arbetsmarknadsanställda, personer som tar emot ekonomiskt bistånd och deltagare i daglig verksamhet. För de två förstnämnda grupperna kommer deltagandet vara obligatoriskt, medan deltagare i daglig verksamhet själva får välja själva om de vill vara med.

I slutet av veckan ska kommunens produktion vara igång, uppger Oliver Rosengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet