Foto: Kaisa Lappalainen/SVT.

Krislägesavtal aktiveras i Region Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar begärde under måndagen att SKR, Sveriges kommuner och regioner, skulle aktivera krislägesavtalet för intensivvården vid Länssjukhuset i Kalmar. På kvällen kom beskedet – krislägesavtalet aktiveras.

– Vi har tömt ut alla de möjligheter som kollektivavtalet ger oss; personal har flyttats från andra verksamheter, semestrar och ledigheter har dragits in där det är möjligt och övertid har använts i stor utsträckning. Men det räcker inte längre så därför begär vi att krislägesavtalet aktiveras, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande. 

När ett krislägesavtal är aktiverat kan personalen jobba mer utan att det bryter mot kollektivavtalet. Det ordinarie arbetstidsmåttet höjs till 48 timmar per vecka. Medarbetarna får också en betydligt bättre övertidsersättning.

– Region Kalmar län har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet. SKR och Sobona har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Kalmar län, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse.

Smittspridningen fortsätter öka

Sjukvården i Kalmar län är just nu hårt belastad. Under måndagen var 60 patienter inlagda för covid-19 vid länets sjukhus. Tio patienter vårdades på intensivvårdsavdelningen i Kalmar, varav nio i respirator. Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka i länet.

Under normala förhållanden har Länssjukhuset i Kalmar sex-sju intensivvårdsplatser och nu behöver de öka till tolv platser enbart för covidvård.

– Medarbetarnas vila och återhämtning måste säkerställas så att de orkar arbeta under de här tuffa förutsättningarna. Arbetsgivarna måste även fortsättningsvis parallellt jobba med att hitta alternativa lösningar för att förstärka bemanningen, säger Joakim Larsson.

Krislägesavtal har redan aktiverats i bland annat Region Stockholm och Region Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet