Sjukhuschefen Maria Wiltz vädjar om att folk ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Foto: SVT

Region Kronoberg öppnar en femte covidavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnar Region Kronoberg en femte covidavdelning för att möjliggöra fler platser för covidpatienter. – Läget är extremt, säger Maria Wiltz, chef på centrallasarettet i Växjö.

Medicinavdelningen fem på lasarettet i Växjö kommer gå över till att bli en covidenhet.

– Vi har nästan dubbelt så många inlagda nu jämfört med när det var som besvärligast i våras, säger sjukhuschefen Maria Wiltz.

Antalet covidpatienter som vårdas i länet var under onsdagen 57, varav fem på intensivvårdsavdelning. Från och med idag kommer det sammanlagt finnas fyra covidavdelningar i Växjö och en i Ljungby.

Fler smittade under förra veckan

Även smittläget i Kronoberg har förvärrats den senaste veckan. Förra veckan var det 929 positiva covidfall i Kronoberg, vilket är den högsta siffran hittills på en vecka. Andelen positiva analyser av covidtester är också högre än tidigare, 21 %.

Hittills under vecka 52 ser regionen också ökad provtagning, ökat antal fall och ökad andel positiva analyser jämfört med förra veckan.

Smittskyddsläkare: ”Ser väldigt bekymmersamt ut”

– Det ser väldigt bekymmersamt ut inför jul och nyår. Nu mer än någonsin måste varje person ta även milda symtom på allvar och se till att julen blir en tid då alla hjälps åt med att minska smittspridningen och inte att det blir tvärtom, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Se klippet för att höra Maria Wiltz berätta mer om hur coronaläget i regionen ser ut just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.