Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) vill kunna sätta större press på vårdpersonal som inte vaccinerat sig mot covid-19. Foto: TT/SVT

”Bedrövligt” och ”deprimerande” – regionen ryter till kring ovaccinerad vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

På regionfullmäktige i Kronoberg i onsdags höjde flera politiker sina röster mot ovaccinerad personal som går till jobbet och sprider coronaviruset. Enligt regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) visar smittspårning att ovaccinerad personal i högre utsträckning smittar äldre.

– Vi ser att bland dem som är smittade i de äldre åldrarna så är det väldigt ofta ovaccinerad personal på äldreboenden som tar med sig det till jobbet och smittar sina patienter. Det är därför det är så viktigt att vi har hög vaccinationsgrad i våra personalgrupper, sa Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande.

Bo Frank (M) och Eva Johnsson (KD) höll med och uttryckte sin frustration över att inte all vårdpersonal har vaccinerat sig.

Regionen kan inte enligt lag tvinga personal att vaccinera sig. Region Dalarna ska utreda om det är möjligt att tacka nej till att anställa personal som är ovaccinerad mot covid 19. Region Kronoberg väntar på vad utredningen visar.

”Risken är större”

Det finns också personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras, men Mikael Johansson (M) poängterar att det är inte dem som debatten handlar om, utan de som inte vill vaccinera sig.

Men man kan ju sprida smitta även om man är vaccinerad.

– Man kan smitta ändå, men risken är större om du är ovaccinerad. Och vi ser att en smitta kommer till plats och sen förs smittan vidare, det är så vår smittsökning fungerar och därför kan vi säga att det är just så, säger Mikael Johansson (M).

”Kanske hört någon myt”

Det finns risk att det blir konflikter på arbetsplatser mellan vaccinerade och ovaccinerade. Vad tänker du om det?

– Risken finns men jag hoppas man kan ta det som ett diskussionsunderlag. Att man faktiskt diskuterar för- och nackdelar på jobbet. Någon kanske har hört någon myt som inte är sann och då är det bra om man har en diskussion på jobbet, säger han.

Statens medicinsk-etiska råd, SMER, anser att personal inom hälso- och sjukvården har en moralisk skyldighet att vaccinera sig mot covid-19. ”Patientens/brukarens intresse av att smittorisken minimeras väger tyngre än den anställdes individuella val att vaccinera sig eller inte”.

Läs artikeln här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet