Foto: Region Kronoberg

Halv miljard satsas på Ljungby lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg meddelade idag att man satsar strax under en halv miljard kronor på att rusta upp och bygga ut Ljungby lasarett.

På tisdagen tog regionstyrelsen beslut om att Ljungby lasarett ska rustas upp och byggas ut. Pengarna ska gå till större och fräschare lokaler som bättre fyller ändamålet än dagens lokaler. Dessutom ska en utbyggnad göras mot den nuvarande parkeringen.

Bland annat berörs akuten, ambulansen, jourläkarcentralen, röntgen, operation och sterilcentralen.

– Det är oerhört viktigt att vi investerar i vården i hela länet. De om- och tillbyggnader vi nu gör vid Ljungby lasarett kommer att innebära stora förbättringar för verksamheten och inte minst för patienterna, säger regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) i ett pressmeddelande.

Nu följer ett år med planering och projektering. Därefter ska bygget kunna dra igång. Hela tillbyggnaden väntas stå helt klar 2025.

Hit går pengarna

Fastighet

Byggnadsinvesteringen beräknas uppgå till 323 miljoner kronor.

Mark

Utvändig mark beräknas uppgå till 26 miljoner kronor.

Utrustning

Utrustningsinvesteringen beräknas uppgå till 100 miljoner kronor.

Konst

Konstnärlig utsmyckning tillkommer med 3,2 miljoner kronor. Kulturnämnden beslutar om urval av konst inom anslaget.

Provisorier och rivning

Kostnader för provisorier samt rivning av hus 4A beräknas uppgå till 13 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.