200 miljoner kronor i ökande kostnader kan Region Kronoberg dras med de kommande tre åren, visar beräkningar som SVT tagit del av. Foto: Region Kronoberg

Så kan kriget påverka Kronobergs investeringar

Publicerad
Val 2022Valresultat

Kriget i Ukraina har direkt effekt på prislappen för flera av Region Kronobergs investeringar. Beräkningar som SVT har tagit del av visar ett scenario med 200 miljoner kronor i ökade kostnader de kommande tre åren.

– Vi har blivit lite tagna på sängen, det var svårt att förutse. Så vi gick upp och flaggade för potentiella problem, säger fastighetschefen Patrik Hjelm.

Det var i april som Patrik Hjelm träffade regionens toppolitiker och gav en dragning om byggprojekten som är beslutade och som ska vara färdiga de kommande tre åren. Han varnade då politikerna för fortsatta prisökningar till och med år 2025.

På grund av pandemin hade priserna på nybyggen gått upp mellan 10 och 15 procent från februari 2020 till samma månad 2021. Sedan kom kriget i Ukraina.

– Både Ukraina och Ryssland är ganska stora materialleverantörer, plus att det finns en stor global efterfrågan, säger Patrik Hjelm.

Så försvinner 200 miljoner

Det handlar om bland annat utbyggnaden av Sigfridsområdet, renoveringar på centrallasarettet och Ljungby lasarett, samt en ny elbussdepå. Totalt handlar det om beslutade investeringar på 883 miljoner kronor – men sjukhusbygget i Räppe och utbyggnaden av Ljungby lasarett är inte inräknade.

Regionens räkneexempel visar att om priserna ökar med ytterliggare 15 procent blir investeringarna 175 miljoner dyrare. Om de skulle öka med 25 procent handlar det om 215 miljoner kronor i dyrare prislapp.

I dagsläget finns inga planer på att stoppa något projekt, enligt Patrik Hjelm.

– I det korta perspektivet handlar det om att hålla koll på kostnaderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Kronoberg

Mer i ämnet