Regionpolitikerna rasar mot att Kalmar län inte får någon direktkoppling till snabbtågen i Linköping. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Regionpolitikerna i Kalmar ryter ifrån – skriver brev till infrastrukturministern om tågplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets planer på att Tjust- och Stångådalsbanan i framtiden inte ska vara direkt sammankopplat med stamnätet i Linköping, har fått styrande majoritet såväl som opposition i regionen att ilskna till. I ett öppet brev till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) beskriver politikerna planerna som ”helt oacceptabelt”.

– Det här är ett helt oacceptabelt förslag och dessutom i en kontext där staten tydligt säger att infrastrukturen i Sverige ska bidra till hela landets utveckling, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Trafikverket har planerat att Tjust- och Stångådalsbanan i framtiden inte ska köras hela vägen till den planerade nya tågstationen i Linköping. Det skulle innebära att Kalmar län i framtiden slopas från anslutningen till det nationella stamnätet via Linköping.

– Det här förslaget som är presenterat för oss innebär i princip spiken i kistan och döden för våra regionala banor, säger Angelica Katsanidou (S).

Vill ändra planerna

Istället planeras den sista sträckan, från järnvägens slutstation till den nya stationen i Linköping att köras med buss. I det öppna brevet argumenterar politikerna för att planerna ska ändras.

– Det upprör oss väldigt mycket, det är viktigt för våra banor att nå tillväxtmotorn Linköping, säger regionala utvecklingsnämndens ordförande Karin Helmersson (C).

Möte med minister

Brevet avslutas med en begäran att träffa ministern för ett möte.

”Med bakgrund i denna problembeskrivning önskar Region Kalmar län träffa ansvarigt statsråd för en dialog”.

Utöver Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C) har även regionstyrelsens vice ordförande Malin Sjölander (M) skrivit under brevet.

KLIPP: Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) rasar mot Trafikverket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harald Hjalmarsson (M) är mycket missnöjd med Trafikverkets förlag som han menar kommer hämma tågåkningen från Kalmar län. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet