Christer Jonsson (C), regionråd i Region Kalmar, tycker att revisorernas tidsperspektiv är orimligt långt Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Regionstyrelsen i Kalmar kritiseras – brister i den ekonomiska styrningen

Publicerad

Region Kalmars revisorer har granskat hur regionstyrelsen och nämnderna sköter ekonomin på både kort och lång sikt. I sin rapport skriver revisorerna att regionstyrelsen idag saknar styrning för att kunna upprättahålla en ekonomi i balans.

– Jag tar alltid revisorerna på allvar, men vi har lite olika bild av hur långa perspektiv som är rimliga, säger Christer Jonsson (C), vice ordförande regionstyrelsen.

I rapporten sammanfattar revisorerna läget i tre punkter:

  • Regionstyrelsen i Kalmar län har inte en helt ändamålsenlig ekonomisk styrning för att kunna upprätthålla en ekonomi i balans/god ekonomisk hushållning.
  • Regionala utvecklingsnämnden bedöms i allt väsentligt ha en ekonomisk styrning i syfte att kunna upprätthålla en god ekonomisk hushållning.
  • Kollektivtrafiknämnden bedöms till viss del ha en ekonomisk styrning i syfte att kunna upprätthålla en god ekonomisk hushållning.

Risk för likviditetsbrist

Revisorerna anser att det idag saknas analyser och beräkningar för att veta om regionens ekonomi håller för att klara till exempel kommande investeringar och pensioner vid ekonomiskt sämre perioder.

Revisorerna skriver att det finns saker som pekar på att regionen skulle kunna hamna i framtida problem. Bland annat skriver man att det finns ”risk för likviditetsbrist, att investeringar kan behöva lånefinansieras samt att regionen inte klarar pensionsåtagandet vare sig likviditetsmässigt eller resultatmässigt”, om regionen drabbas av en sämre ekonomisk period.

Framtida generationer

Men Christer Jonsson tycker att regionen idag har en tillräcklig framtidsplan. Han säger också att regionen följer den kommunala redovisningslagen som säger att varje region och kommun ska ha god ekonomisk hushållning och inte ska flytta kostnader till framtida generationer.

– Vi gör en treårsplan, och min fråga har varit hur mycket vi ska belasta dagens skattebetalare för att ha täckning för befarade framtida kostnader, det är en balanspunkt som inte är självklar för mig. Sedan 2005 har vi klarat målen och vi lånar inte en spänn.

Olika bilder av rimlighet

Efter granskningen rekommenderar revisorerna att regionen tar fram analyser om vad som krävs för att säkerställa en långsiktigt god ekonomisk hushållning. Man anser också att regionstyrelsen borde ta fram handlingsplaner och skaffa sig en bättre översikt över nämnderna för att snabbare kunna reagera i händelse av avvikelser i budget.

– Vi och revisorerna har kanske lite olika bilder för hur långa tidsplaner som är rimliga och hur verkningsfullt det är, men behöver vi fila på det så gör vi självklart det, säger Christer Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer