Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Van Gogh i modern tappning – ny utställning på Kalmar slott

Rekordsiffror för van Gogh på Kalmar slott

Publicerad

400 år skiljde postimpressionisten Vincent van Gogh från renässansmannen Leonardo da Vinci. På Kalmar slott skiljer det ett år – och 1500 besökare – mellan konstgenierna.

– Ja, det är rekordsiffror. Det går superbra. Vi hade 500 besökare i lördags, säger slottschefen Mimmi Mannheimer när SVT Småland ringer upp.

”En upplevelse”

På utställningen van Gogh Alive – The Experience finns inte ett enda originalverk. Allt är uppbyggt av digitaliserade bilder som projiceras i slottets festsal, tillsammans med musik. Tanken är att skapa en stark upplevelse av den geniförklarade konstnärens konst och tragiska liv.

– Det blir som ett möte med konsten. Det är annorlunda, säger Mimmi Manneimer.

Hon tycker också att det märks på publiken. De blir överraskade över utställningen och berättar vidare om sin upplevelse.

– Alla vi möter är tagna. Och har man en utställning som låter tala om sig, då märks det.

van Gogh slår da Vinci

Ja, det märks i alla fall på publiksiffrorna för maj. 5490 personer har betalat sig in på Kalmar slott sedan van Gogh-utställningen invigdes på valborgsmässoafton. Det är mer än dubbelt så många besökare jämfört med än ”vanliga” år.

Det kan också jämföras med den tidigare rekordutställningen på slottet, om fallskärmens och Mona Lisas skapare, Leonardo da Vinci. Vid samma datum förra året hade den utställningen knappt 4000 besökare (men i rättvisans namn ska sägas att da Vinci-utställningen invigdes några dagar senare på våren, den 4 maj).

– Det går bättre än för da Vinci, och det var också rekord, säger slottschefen Mimmi Mannheimer.

En positiv spiral

Men rekordsiffrorna kan inte bara tillskrivas van Gogh utställningen. Redan tidigare under året har det gått bättre publikmässigt, berättar Mimmi Mannheimer.

– Det är en spiral som går uppåt just nu. Det blir lite bättre varje år. Det är jättekul, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet