Antalet båtar som besökte hamnarna i Borgholms kommun steg rejält denna sommar jämfört med året innan. Foto: Arkivbild

Rekordsommar för öländska hamnar: ”Har varit smockfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statistik från Borgholms kommun har det varit rekordmånga besök av båtar och husbilar i kommunens hamnar.

– Framför allt i Byxelkrok och Borgholm har det varit smockfullt, säger hamnchef Hans Johannesson.

Säsongen för de som besöker hamnarna började tidigt och nådde sin topp redan före midsommar.

– Jag tror nog att det är allmänt större sug. Det brakade loss kring påsk och sen har det bara ökat med folk hela tiden, säger hamnchef Hans Johannesson.

Han fortsätter:

– Normalt sett har vi många båtar till midsommar, och sen brukar det gå ner. Men i år så fortsatte det vara mycket egentligen ända till augusti. Det jag hörde från mina hamnkaptener var att det var många som satt och jobbade på båten, att man hade datorn med sig och jobbade på dagen och seglade på natten, säger han.

Flest husbilar

Totalt räknade man in nästan 23 000 besök i Borgholms hamnar fram till och med augusti. Det kan jämföras med 2019, året innan pandemin, då besökssiffran var drygt 2300 besök – på hela året, med skördefesten inkluderad i statistiken.

– Jag har nog inte varit med om att det varit så mycket folk på norra Öland sedan åttiotalet. Det har varit fullbokat överallt, säger Hans Johannesson.

Av besöken under vår och sommar utgjordes cirka 13 000 av husbilar, medan 10 000 var båtar.

– Hamnarna drar ju mycket folk från land också, den största besöksnäringen kommer ju med bil och besöker hamnarna. Så vi har fått plocka in mycket extra personal, och de har löst det på ett fantastiskt sätt, säger Hans Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.