Retno Wardani har bott i Sverige i femton år men kommer från Indonesien. Foto: SVT/Reuters

Retno följer naturkatastrofen i Indonesien från Kalmar

Publicerad

Retno Wardani från Indonesien följer den senaste tidens naturkatastrofer i Indonesien på distans från hemmet utanför Kalmar.

– Jag blev ledsen när jag såg på nyheterna hur stor katastrofen var. Det var mycket större än jag trodde det skulle vara.

Hon har bott i Sverige i femton år och jobbar på förskola i Påryd utanför Kalmar. Hem till Indonesien åker hon vartannat år och just nu känns avståndet längre än vanligt.

– Jag vill ju krama min familj. Jag ser ju vad som händer med kan inte göra något eftersom det är så långt bort.

Hela hennes släkt finns kvar i Indonesien, en del personer befinner sig i närheten av området som nyligen drabbades både av jordbävning och tsunami.

– Vi har inte kunnat kontakta dem på grund av att närverket har legat nere. Det är självklart oroligt att inte veta hur de mår.

Över 1 400 personer har omkommit i den senaste veckans naturkatastrofer i närheten av staden Palu på ön Sulawesi i Indonesien. Även om jordbävningar är vanliga i Indonesien menar Retno att man påverkas ändå av att leva med vissheten om att det kommer hända igen.

– Det är oroligt att leva med det men samtidigt måste vi vara starka och tänka att vi klarar även den här katastrofen tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.