Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tror att det är viktigt att vara på plats för att se vad som behöver göras och vad vi kan göra från politikens håll, säger Christer Nylander (L), ordförande i Riksdagens kulturutskott. Foto: Diba Dehnad/SVT

Riksdagspolitiker besöker Kronobergs slottsruin: ”Kan avsättas ekonomiska resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Kronobergs slottsruin har beskrivits som en tickande bomb i och med rasrisken. Nu besöker Christer Nylander (L), ordförande i Riksdagens kulturutskott, slottsruinen för att lyfta frågan på nytt.

Christer Nylander ska tillsammans med Michael Färdig (L), ledamot av kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun och Gunnar Nordmark (L), vice ordförande i Region Kronobergs kulturnämnd besöka slottsruinen under tisdagen.

– Jag tror att det är viktigt att vara på plats för att se vad som behöver göras och vad vi kan göra från politikens håll, säger Christer Nylander (L), ordförande i Riksdagens kulturutskott.

Pengarna räcker inte till

Enligt Mathias Stenström, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk (SFV), räcker budgeten idag bara till att ”lappa och laga” för omkring 300 000 kronor per år. Riskerna åtgärdas, men för att åtgärda problemet helt skulle man behöva lägga sju, åtta miljoner kronor årligen i flera år, säger han.

Vad kan du som politiker göra?

– Ge ekonomiska resurser, men för att vi ska kunna ge det så behövs det också att fler partier sluter upp, säger Christer Nylander (L).

Hör Christer Nylander berätta mer i klippet ovan.

Kontrollen visar delar som riskerar att rasa på längre sikt. Foto: Tyréns/Smålands Kulturpark

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer