Foto: SVT

Rörelsehindrad lämnades ensam med spisen på

Uppdaterad
Publicerad

En rörelsehindrad person som hade hjälp av en personlig assistent i Älmhults kommun blev lämnad ensam i sitt hem med två plattor på. Enligt anmälan ska den personliga assistenten ha lämnat i affekt och omsorgstagaren hade ingen möjlighet att själv ta sig till spisen och stänga av två plattor.

Det var i slutet av juli i år som den rörelsehindrade personen lämnades ensam i sitt hem i Älmhults kommun. Personen hade stöd och service enligt LSS och ska ha tillsyn dygnet runt.

Två plattor igång

Enligt anmälan var det meningsskiljaktigheter som eskalerade mellan omsorgstagaren och den personliga assistenten. Den personliga assistenten ska då i affekt ha lämnat omsorgstagaren som satt i en soffa, fem meter från spisen.

Två plattor på spisen var på och omsorgstagaren klarade inte själv att ta sig till spisen för att stänga av. Därför anmäldes händelsen som ett allvarligt missförhållande i vården.

En telefon fanns dock i närheten och den rörelsehindrade personen kunde efter många samtal tillkalla hjälp från en granne. Personen blev vid händelsen mycket rädd för att det skulle börja brinna och att hen inte skulle kunna ta sig ut.

IVO utrett saken

En anmälan enligt lex Sarah har gjorts och IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har utrett ärendet.

Enligt IVO har socialnämnden i Älmhult fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet och vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.