Rusning till antikropptest i Kronobergs län. Många vill veta om de haft covid-19 eller inte. Foto: TT

Högt tryck på antikroppstester i Kronoberg – 4 000 har testats

Publicerad

Sedan det blev möjligt för allmänheten i Kronobergs län att testa om de bär på antikroppar mot covid-19 är det många som har tagit chansen.

I måndags hade runt 3 900 personer testats. Resultatet visade att 9,7 procent av dem har antikroppar.

– Det ligger mellan 9-10 procent hela tiden, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare Region Kronoberg.

Innan testerna blev tillgängliga för allmänheten testades blodgivarna för antikroppar. Svaren visade att 4-5 procent hade antikroppar.

Christian Romin Blomkvist har en teori om vad skillnaderna kan bero på.

– De som tror att de haft covid-19 är de som testar sig först. Blodgivare brukar vara ofta vara lite friskare än allmänheten i stort. Man kan tänka sig att de båda är ytterligheter och att procenten som har antikroppar hos allmänheten ligger där emellan.

Träffa nära och kära

Enligt Folkhälsomyndigheten kan personer som har antikroppar i större utsträckning träffa personer som är i riskgrupp och umgås med familj och nära vänner. 

– Men det är fortfarande viktigt att följa råden, att tvätta händerna och vara hemma när man är förkyld

Ett positivt antikroppstest ger sannolikt skydd i upp till ett halvår.

– Risken för att smittas igen är jätteliten, säger Christian Romin Blomkvist.

Stort intresse

Möjligheten att testa sig finns på alla vårdcentraler i länet, enklast är att boka tid via webben.

– Vi trodde att intresset skulle vara stort och det har det varit. Många som hade symptom under våren vill veta om de har haft det.

I Kalmar län har regionen inte startat någon allmän testning för antikroppar än. Där testas bara vårdpersonal än så länge och specifika grupper där det varit en större smittspridning.

En av anledningarna till att de väntat med en bredare testning är att resultatet kan ge en felaktig bild eftersom smittspridningen inte varit så stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.