Foto: SVT.

S-politiker kräver säkrare förvaring av fyrverkeripjäser

Publicerad

MSB:s föreskrifter och allmänna råd för förvaring av pyrotekniska produkter är otillräckliga menar S-politikern.

I Araby uppstod våldsamma upplopp under julhelgen 2015 när ungdomar sköt raketer mot polispatruller som rörde sig i området. Fyrverkeripjäserna hade några dagar innan stulits från en container i Växjö.

– Det som föranledde mitt initiativtagande var dessa tidigare incidenter i Araby. Jag har också fått berättat från andra medborgare att deras fasader blivit beskjutna av fyrverkeripjäser, säger Per Hultman (S).

Hänglås enkla att bryta upp

Nu kräver Per Hultman (S), ersättare i nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun en skärpning av lagen som reglererar förvaring av fyrverkeripjäser. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver att varorna ska försvaras bakom hänglås av minst hänglåsklass 2.

– Det är relativt enkla hänglås som är lätta att bryta upp. Jag menar att det behövs strängare bestämmelser för förvaring av fyrverkeripjäser och därför vill jag att myndigheten reviderar regelverket, säger Per Hultman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.