22-årige Mirza Bico från Växjö har i flera topplistor rankats som en av Sveriges mäktigaste på internet. Foto: Simon Vinnardag/SVT

Så blev 22-årige Mirza en av Sveriges mäktigaste på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad
Mirza Bico från Växjö har tagit sociala medier med storm. Men än är det inte alla som vet vem 22-åringen är. Nu skriver han en bok om hur det är att vara en influencer.

Hemifrån soffan i andrahandslägenheten på Spetsamossen sitter Mirza Bico och scrollar i sina surfplattor. Där sitter han och laddar upp roliga bilder på sina sociala-medierkonton.

– Jag är som en kock i en restaurang, de som vill äta kommer till mig, säger Mirza och vevar beskrivande med smarttelefonen i luften.

På bara två år har Mirza skramlat ihop cirka tre miljoner följare från hela världen på sitt instagram-konto. Men Mirzas unika karriär började redan i sjunde klass.

– Jag läste Blondinbellas (Isabella Löwengrip) blogg och såg hundratals kränkande kommentarer. Jag kontaktade henne och sa ”Hej jag heter Mirza och är 14 år jag kan hjälpa dig att ta bort kommentarer”.

Flera miljoner följare

Det var början på en flerårig sejour som anställd hos bloggaren. Genom att analysera data och klickstatistik på hennes inlägg var Mirza en bidragande faktor till Blondinbellas ökning av följare.

Men det visade sig att Mirza själv ville bli en influencer – någon som i offentligheten publicerar bilder och har påverkan på en större skara följare. Sedan ett par år försörjer sig Mirza på sitt egna instagram-konto, Ellentvshow, med en målgrupp på 18-24 år.

”Nyser i menstruationen” Mirza berättar att det kan vara likt ett vulkanutbrott. Bilden har 9.000 kommentarer och 140.000 gilla-markeringar. ”Helt okej”, säger Mirza. Foto: Skärmdump Instagram

– Jag lägger ut humoristiska bilder som folk relaterar till, sen taggar de sina vänner. Får jag inte 200 kommentarer inom en minut tas inlägget bort.

Hur tjäna du pengar på det?

– Företag från hela världen bland annat USA kontaktar mig och får en bild och text publicerad på min sida. Då skriver jag kanske ”tagga en vän som borde ha denna bh:n”.

”Ensamt yrke”

Nu är Mirza i slutklämmen av att skriva en bok om att vara influencer, något han tror kommer bli ett vanligare yrke i framtiden. Men trots att Mirza har en ödmjuk skara på tre miljoner följare ljuder ändå en melankolisk ton om framtiden.

– Det har gått bra hittills, men man vet ju inte hur det ser ut om tre år. Kanske får jag jobba på Ica, säger Mirza och fortsätter:

– Jag känner mig ofta ensam i detta yrke. Så det är alltid kul när kompisar kommer på en kaffe.

Hemmasoffan är Mirzas arbetsplats sedan några år tillbaka. Foto: Simon Vinnardag/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer