Så blir vardagen på Linnéuniversitetet i höst

Publicerad

Snart börjar en ny termin och många studenter samlas åter på Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö efter att ha tagit del av undervisning digitalt i våras. Även om studenterna samlas igen så är mycket annorlunda.

Många salar och grupprum har anpassats för att studenterna ska kunna hålla avstånd. I klippet ovan visar rektor Peter Aronsson vilka åtgärder som vidtagits i en av salarna.

Alla studenter är under coronapandemin välkomna tillbaka till Linnéuniversitetet förutom nya internationella studenter och de som valt distansutbildning. Utmaningen inför hösten har bland annat varit tillgång på lokaler – och att vissa utbildningar har större behov av att träffas fysiskt än andra.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi fick besked den 15 juni att vi ska hålla öppet som vanligt men samtidigt hålla avstånd, samtidigt som vi inte har fått fler lokaler än innan. Vi har fått prioritera vilka som ska ha företräde till lokalerna och det är de som har laborativa inslag i sin utbildning och som måste vara här, även poliser, sjuksköterskor och nybörjare som inte gått på universitetet innan som har stort behov av att komma hit. Sen finns det tid för de som kan utnyttja lokaler en kortare tid, säger Peter Aronsson.

Halverade klasser

Eftersom salarna tar in färre studenter så kommer klasser halveras och ha kortare frågestunder. Samma sak gäller även vid tentor och upprop.

Vissa uppgifter görs i salar och grupprum, men en del uppgifter får studenterna göra hemifrån digitalt. Även stora föreläsningar görs digitalt.

– Vi kommer inte ha mer än 50 studenter i en sal, säger Peter Aronsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet