Läs om reporter Kaisa Lappalainens arbete bakom reportagen om de utsatta bostäderna – och se alla klipp från granskningen här nedan. Bland annat kan du höra Toves och Oskars historia. Foto: SVT

Utsatta bostäder och människor utan val – följ hela SVT Nyheter Smålands granskning

Publicerad

I veckan har SVT Nyheter Småland i flera delar granskat förutsättningarna för dem som står längst ifrån bostadsmarknaden. Här berättar reporter Kaisa Lappalainen om arbetet bakom reportagen.

”Det kunde gått så mycket värre”

Tove Johansson

Utsatta bostäder

Hon står på den stora grusplanen i Kolsrum med sonen Maxi, sju månader i famnen. Tove berättar för mig om morgonen när hela deras hus brann ner. Hade det inte varit för lilla Maxi som börjat hosta hade de kanske inte stått här idag.

Det talas ofta om utsatta bostadsområden i våra större städer, så som Araby, Norrliden. När jag hörde talas om den förödande branden i Kolsrum, och började undersöka omständigheterna kring vad som hänt såg jag ett exempel på ett fenomen jag som reporter stött på i många av våra småkommuner i Småland: utsatta bostadsområden i miniatyr på landsbygden, ofta kopplat till ett enskilt hyreshus.

Min granskning av brandprotokoll, polisens händelserapporter och personer med koppling till Kolsrum visade att hyreshuset var vida beryktat och för många kom inte den misstänkt anlagda branden som en överraskning.

”I och med att jag inte är kreditvärdig har det alltid varit svårt”

Oskar Johansson

Hur hamnade Tove och Oskar i Kolsrum? undrade jag. En viktig anledning var att de inte kunde få lägenhet någon annanstans. De berättade för mig att de har låg inkomst, nya obetalda skulder som hamnat hos Kronofogden och gamla betalningsanmärkningar.

Jag gick igenom uthyrningspolicys för alla 18 allmännyttiga bostadsbolag i Kalmar och Kronoberg. Och dokumenten bekräftade bilden av att betalningsanmärkningar är ett sänke för den som söker en lägenhet i allmännyttan idag. Källor inom socialtjänsten bekräftade att det främst är privata hyresvärdar, som den i Kolsrum, som då står till förfogande.

Trots allmännyttans ursprungliga roll var att trygga bostad för dem som hade det svårt att få hyra privat hade nu situationen alltså blivit den omvända. Något som oroar Hyresgästföreningen:

”Han borde inte få vara hyresvärd”

Lars Elmborg (KD), ordförande myndighetsnämnden Högsby

Vem var hyresvärden? Jag tog genom fastighetsregistret reda på vem som ägde huset i Kolsrum och hamnade hos Tony Åkesson. En man med olika roller i det här reportaget. Det var han som gett Tove och Oskar en chans att få en bostad, det var han som erbjöd dem en ny lägenhet när deras gamla brann ner, men vid närmare granskning visade det sig att hans hus haft upprepade brister.

Jag begärde ut allt som fanns registrerat på två av de totalt fem fastigheter som Åkessons hyresfastigheter ägde i Högsby kommun och fick en stor, tjock lunta med papper framför mig på bordet.

”De behöver ju komma in och känna sig som en del av det större samhället, och inte bara bli utfasade till något där ingen annan vill bo”

Felix Everbrand, samordnare länsstyrelsen i Kalmar

Att bostadsbristen bitit sig fast i Kalmar och Kronobergs län, visar kommunernas egna svar i Boverkets årliga enkät. Men hur vanligt är fenomenet med utsatta bostadsområden och varför förekommer det?

Felix Everbrand, tidigare samordnare på länsstyrelsen, kunde ge mig ett helikopterperspektiv. Bostadsmarknadsanalysen som hon skrivit baserar sig på intervjuer med alla kommuner i Kalmar län och hon kunde ge en mer komplex bild av hur urbanisering, billiga huspriser på landet och bostadbrist samspelar för att skapa den här typen av bostadsområden.

Har du något du vill dela med dig om på det här ämnet, eller något annat du tycker vi borde granska i Kalmar län och Kronobergs län? Hör av dig till mig på kaisa.lappalainen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta bostäder

Mer i ämnet