Pierre Wahlström på Försvarsmaktens hundtjänsteenhet har lång erfarenhet av att testa och utvärdera hundars mentalitet Foto: SVT

Tusentals hundbitna varje år: ”Beror många gånger på ägaren själv”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år får tusentals personer uppsöka sjukhus efter att de blivit hundbitna. Inte sällan handlar det om hundägare som går emellan när deras hundar ryker ihop. Och det är inte ovanligt att det är hundägarna själva som är orsaken bakom hundslagsmålen, menar hundexperten Pierre Wahlström.

– Jag ser dagligen hundägare som istället för att avdramatisera börjar skrika och strama åt kopplet för att dra bort sin hund. Då få hunden istället extra styrka och drar man tillräckligt hårt så syns hundens tänder som triggar den andra hunden till ett slagsmål, säger Pierre Wahlström som ansvarar för att testa och utvärdera hundars mentalitet på Försvarsmaktens hundtjänsteenhet.

2017 var det 3 819 personer i Sverige som fick besöka sluten eller specialiserad öppenvård efter att ha blivit bitna eller angripna av en hund. 143 av de incidenterna skedde i Kalmar län och 87 i Kronoberg. Och mörkertalet kan vara stort för i statistiken från Socialstyrelsen inkluderas inte personer som besökt primärvården. 

”Gå inte ens in och dra i ett halsband”

Och det är inte ovanligt att det rör sig om hundägare som skadas när de försöker avstyra ett hundbråk.

– Vår instinkt är att dela på hundarna. Då går man in och försöker dela på käkarna med händerna. Och det är det sämsta man kan göra. Gå inte ens in och dra i ett halsband, säger Pierre Wahlström.

Pierre Wahlström tipsar istället om att lugnt ta dem i bakbenen eller försöka separera dem om de är kopplade.

– Ofta är det så att hundar som ska göra upp vill bli kompisar efteråt och biter därför inte speciellt hårt, då pratar jag om hundar som inte är avlade för att slåss med artfränder. Men när vi människor går in och lägger oss i blir det oftast större konsekvenser. 

Bristande kunskaper

Bland de 671 444 registrerade hundägarna i landet kunde kunskaperna varit bättre i att läsa av sin hunds signaler och att inte sätta hunden i situationer som kan leda till ett hundbråk, menar Pierre Wahlström.

– Det finns en kategori hundägare som är jätteupplysta och går kurser. Men jag tycker att gemene mans kunskaper om hundens sinne och signaler kunde varit bättre. Då är min övertygelse att flera av incidenterna aldrig hade behövt ägt rum.

Riket3 819
Stockholms län605
Uppsala län166
Södermanlands län198
Östergötlands län210
Jönköpings län118
Kronobergs län87
Kalmar län143
Gotlands län57
Blekinge län39
Skåne län490
Hallands län127
Västra Götalands län498
Värmlands län219
Örebro län131
Västmanlands län110
Dalarnas län164
Gävleborgs län83
Västernorrlands län104
Jämtlands län85
Västerbottens län87
Norrbottens län98
Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer