Räddningstjänsten på plats vid takraset. Foto: Carl Carlert

Så här utreds det stora raset i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Både Peab, Arbetsmiljöverket och polisen ska nu utreda olyckan i Växjö, där en innergård rasade ner i en källare på ett nybyggt område.

Arbetsmiljöverket var snabbt på platsen i går när olyckan inträffat.

– Vi har varit på plats för att samla in intryck och information. Nu avvaktar vi Peabs egen utredning eftersom det är arbetsgivarens ansvar att utreda i den här situationen, säger Peter Johansen, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Växjö.

Innergård kollapsade i Växjö

Peab har under dagen påbörjat en intern utredning och anlitar också en extern, oberoende utredare som samtidigt tittar på händelsen.

– Det gör vi för att vi vill ha en oberoende utredning. Eftersom det är en så pass allvarlig händelse. Vi behöver veta vilka grundorsakerna är till det här raset, säger Urban Alm, arbetsmiljöchef på Peab.

När utredningarna är klara lämnar Peab in en utredning till Arbetsmiljöverket. Det kommer inte heller att ske någon inflyttning i de närliggande husen förrän utredningen är klar.

Rasmassorna ska fås ner

Enligt Urban Alm kommer utredningen troligtvis att bli klar inom en månad.

– Men det får utredarna meddela oss hur lång tid det kommer att ta, säger han.

Parallellt pågår planering för nästa steg på byggarbetsplatsen.

– Det är att få ner de resterande rasmassorna på ett säkert sätt och transportera ut det därifrån.

Det har också upprättats en polisanmälan om framkallande av fara för annan. Ännu har inga förhör hållits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Innergård kollapsade i Växjö

Mer i ämnet