De senaste två åren har antalet barn som berörs av vräkning minskat kraftigt. Men nu bryts nedgången. Foto: TT

Så många barn har vräkts från sina hem i år

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två åren har antalet barn som berörts av vräkning minskat kraftigt, men nu bryts nedgången. Enligt siffror från Kronofogden har antalet ökat i både Kalmar och Kronoberg.

Under årets första sex månader fick 231 barn i Sverige uppleva att båda eller någon av föräldrarna blev av med sitt hem, enligt nya siffror från Kronofogden. Det är en ökning med 43 barn jämfört med samma period i fjol.

– Siffrorna ligger fortfarande på mycket lägre nivåer än i början av 2010-talet. Det är svårt att dra säkra slutsatser utifrån så få ärenden. Men det är ett tydligt trendbrott. Vi har också indikationer på att det är fler familjer med utländsk bakgrund som berörs nu än tidigare, skriver Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, i ett presmeddelande.

Dubbelt så många barn drabbas

I Kalmar län har hittills totalt tio barn vräkts i år, jämfört med fem under samma tidsperiod år 2017. För Kronobergs län visar samma siffra noll för förra året och två för i år.

År 2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Kronofogden för därför statistik över antalet barn som drabbas. Sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörts av vräkning minskat kraftigt.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska bli berörda av en vräkning. Här är en tidig dialog mellan hyresvärd, socialtjänst och den berörda familjen något som vi vet ger effekt, säger Johan Krantz.

Ökar i hela landet

I en majoritet av Sveriges 290 kommuner berördes inga barn av vräkning under första halvåret 2018. Men antalet kommuner har ökat från 55 till 62 jämfört med samma period förra året. Blekinge, Gotland, Jämtland, Jönköping och Västerbotten är de enda hela län där inga barn är berörda.

FAKTA: Lokal samverkan bidrar till färre vräkningar

  • Vräkning leder ofta till hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.
  • Vräkningar kostar dessutom mycket i personligt lidande både för den drabbade och för samhället.
  • Kronofogden har under många år samarbetat med länsstyrelser, kommuner och hyresvärdar i arbetet med att förebygga vräkningar.
  • En hyresgäst som har problem med att betala hyran bör så tidigt som möjligt kontakta hyresvärden för att hitta en lösning.
  • För hyresvärden är det viktigt att arbeta förebyggande, till exempel genom att prata med hyresgästen redan vid den första uteblivna hyran.
  • I våras lanserade Kronofogden ett nytt metodstöd, som visar hur lokal samverkan mellan kommuner och hyresvärdar effektivt kan förebygga och förhindra vräkningar.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.