Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Kjell Gustafsson KG

Sågade av horn på tjurar – döms för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En lantbrukare i norra Kalmar län döms till böter sedan han sågat av hornen på två av sina tjurar utan att först ge bedövning, något som enligt veterinär är mycket smärtsamt och leder till stora blödningar och chock.

Det var efter en anonym anmälan som händelsen upptäcktes av länsstyrelsens djurskyddshandläggare.

En veterinär som sågar av horn gör det under bedövning och tar så lite som möjligt längst ut på hornet. I det här fallet har lantbrukaren sågat så långt in på hornbasen att han i praktiken sågat i skallbenet. Skälet till att lantbrukaren sågade av hornen var att de var så långa att de nästintill vuxit in i huvudet, något som i sig innebär underlåtenhet i tillsyn av djuren.

Dödsfall i familjen

Lantbrukarens förklaring är att han under en period levde under stor stress med dödsfall i familjen. Han hänvisar också till att han gjort på samma sätt som hans far gjort före honom och att han först senare förstått att det skulle innebära smärta för djuren.

Straffvärdet för djurplågeri är fängelse men tingsrätten valde att döma villkorligt och till böter eftersom mannen tidigare är ostraffad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.