Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tore Johnsson är vice ordförande för landets yrkesfiskares producentorganisation. – Vi behöver en rejäl utskjutning av säl och skarv, och professionella jägare som kan åta sig det uppdraget, man gör det alldeles för enkelt för sig genom att peka ut fisket som orsak till att torskbeståndet inte ökar, säger han. Foto: Karin Ahlgren

Yrkesfiskaren kritisk till torskstoppet: Säl och miljöförstöring de stora hoten mot Östersjön

Publicerad

EU:s ministerråd beslutade tidigare i veckan om fiskestopp för Östersjön. Det är ett beslut som Sveriges fiskares producentorganisation gör tummen ner till.

– Man gör det väldigt enkelt för sig, säger Tore Johnsson som är vice ordförande för de svenska yrkesfiskarnas producentorganisation.

– Det är andra orsaker än fisket som ligger bakom problemen med torsken, säger Tore Johnsson.

Han pekar på sälen och skarven, samt miljöförstöring, som orsaker till att torskbeståndet i Östersjön inte går upp. Tore Johnsson säger att den torsk han ser när han är ute med sin båt, till mer än 90 procent blivit angripen av säl.

-  Myndigheterna lägger problemen på yrkesfisket, och det har de gjort i många år. Nu är det dags att titta på vad som händer när det knappt tas upp någon fisk, fiskebeståndet går ju inte upp. Det är andra åtgärder som krävs än fiskestopp.

Behövs andra åtgärder

Han tillägger att branschen framfört det budskapet under många år, utan att få gehör.

– De gör det väldigt enkelt för sig genom att stoppa fisket och det här är ett fortsatt steg mot nermonteringen av yrkesfisket, säger Tore Johnsson.

-  Vad vi behöver är en rejäl utskjutning av både säl och skarv, och det behövs professionella jägare med tid och kunskap som kan åta sig det arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer