Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marken bakom Lessebo kommuns samhällsbyggnadschef, Conny Axelsson, var en gång platsen för Hovmantorps nya glasbruk. Men nu är marken sanerad och snart kommer området att bestå av nybyggda bostäder. Foto: Karin Ahlgren

Sanerad glasbrukstomt klar för byggstart: ”Värt pengarna”

Publicerad

Det är över 40 år sedan glasbruket i Hovmantorp lades ner. Men först för ett par år sedan har marken där Hovmantorps nya glasbruk låg sanerats. Och nu kan den sanerade marken bli platsen för nya bostäder.

– Inom kort kommer det här området att bli ett nytt bostadsområde, säger Conny Axelsson som är samhällsbyggnadschef i Lessebo.

Men utan en sanering, där resterna av glasbrukstillverkningen tagits bort, hade det inte varit möjligt att bebygga området med bostäder. I marken kring det gamla glasbruket fanns glaskross och rester av olika tungmetaller som använts i glastillverkningen.

I dag, om man besöker platsen där glasbruket låg möts man av sand och grus. Allt av det gamla glasbruket är borta, ända ner under marken.

– För oss som kommun hade det inte varit möjligt att sanera det här området med mindre än att vi fick det statliga stödet, för markvärdet är inte så högt, säger Conny Axelsson.

”Verkligen värt pengarna”

Själva saneringen av området kostade 25 miljoner kronor, nära hälften av de 47 miljoner kronor den var kostnadsberäknad till.

– Det var verkligen värt pengarna, dels för att vi ju måste ta hand om de gamla miljösynderna som finns, men också för att den här saneringen ger oss möjlighet att låta bygga nya centralt belägna bostäder, säger Conny Axelsson.

Fler glasbruksområden i Lessebo kommun står på tur att saneras från tidigare glasproduktion. Dels handlar det om Strömbergshyttan, dels om Bergdala glasbruk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer