Foto: Peter Atterfjäll

Saneringsarbetet går sakta framåt

Publicerad

Efter att det grundstötta fartyget Makassar Highway tömts på sin last ska hon nu tvättas ännu en gång. Därefter ska fartyget tömmas på olja och även kustbevakningens båtar saneras. Företaget som har ansvaret för det hela räknar därför med ytterligare tre veckors arbete i Oskarshamn.

Totalt är det tio personer från företaget Skadeservice som kämpar med saneringen av det grundstötta fartyget Makassar Highway som nu ligger förtöjt i Oskarshamns hamn.

 – Det går sakta framåt. Men det är mycket att göra, säger Ulf Jansson chef för saneringsföretaget Skadeservice som nu har ansvaret för saneringen.

Blottade ytor med olja

Han berättar att de redan tvättat fartyget en gång utvändigt. Men när lasten nu lastats av så har fartyget lyft i vattnet och nya ytor har då blottats, vilket gör att man nu är i färd med att tvätta det ännu en gång.

 – Vi har en färja som vi ligger på och spolar på sidorna med länsar runtomring för att suga upp det hela, säger han.

Enligt honom fraktades bilarna som tidigare fanns ombord på fartyget igår med en båt till Södertälje.

50-60 ton olja kvar i tankarna

När de är färdiga med att tvätta av utsidan av Makassar Highway så ska tankarna tömmas på den sista oljan vilket Ulf Jansson tror kan ta ganska lång tid.

 – Det har varit en bunkerbåt där och sugit ur 200 ton så nu ska vi ta bottensatsen på det hela. Men det kan ta längre tid eftersom det är så pass gammal olja att den är svår att suga.

Han berättar att oljan befinner sig långt ned och är så trögflytande att de måste ta hjälp av en särskild pump och även värma upp oljan till 60 grader för att göra den mer lätthanterlig. Totalt gissar han på att det finns cirka 50-60 ton olja kvar.

Flera veckors arbete kvar

 – Själva båten gör vi nog klart till på fredag men sedan så är det så mycket runt om. Alla kustbevakningens fartyg är ju också nedsmetade och det tar nog upp mot tre veckor att rengöra dem.

Samtidigt pågår saneringsarbetet i Tjusts trädgård och de anställda på Skadeservice börjar bli trötta.

 – Vi har ju varit med ända sedan haverieret och sedan följt båten ända till Oskarshamn. Samtidigt har vi nu ansvar för all sanering kring Valdemarsvik och Flatvarp, säger Ulf Jansson.

Totalt är det cirka 45 man som arbetar med saneringen av skärgården och det är försäkringsbolagen som anlitat Skadeservice som är på plats med 15 man för att utföra arbetet.

 – Vi räknar med att saneringen av Flatvarp kommer att ta ytterligare 4-6 veckor, säger Ulf Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer