Hör SVT:s reporter Ricardo Garcia rapportera från Oskarshamn i klippet ovan. Foto: Helmuth PeterssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Makassar Highway har lagt till i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Det stora fraktfartyget Makassar Highway som gick på grund utanför Flatvarp har lagt till vid en kaj i oceanhamnen i Oskarhamn. Klockan 13 på torsdagseftermiddagen höll kustbevakningen presskonferens tillsammans med räddningstjänsten och Oskarshamns kommun.

Vid halvsextiden togs en lots ombord på fartyget för att lotsa in det i Oskarhamn och från det att man passerade piren i Oskarhamn så är det inte längre Kustbevakningen utan Oskarhamns räddningstjänst som ansvarar för fartyget.

Enligt SVT:s reporter på plats har man jobbat väldigt försiktigt och har vridit upp fartyget för att kunna köra av de 1 300 bilar som finns ombord. Därefter ska man tömma det på de hundratusentals liter olja som fortfarande finns ombord. Orsaken till att man vill lasta av bilarna först är för att säkra fartygets stabilitet.

Kustbevakningen har lagt ut länsor i hamnen för att se till att förhindra ett eventuellt oljeläckage.

– Det första man kommer att göra är att lägga ut länsar runt fartyget inne i oceanhamnen för att säkra för ytterligare oljeläckage, säger Christina Karlberg, kommunikationschef för länstyrelsen i Kalmar vid halvsextiden på morgonen.

Två ytterligare bogserbåtar kopplades till fartyget när det bogserades in i hamnen, en i aktern och en i sidan. Den aktra bogserbåten fungerade som en broms och för att hålla ner hastigheten.

Nytt mindre oljeutsläpp

På väg in mot hamnen släppte mindre stråk av lättflyktig olja och några klumpar olja från fartyget enligt Kustbevakningen. Kustbevakningens miljöräddningsfartyg följde bogseringen hela vägen.

− Vårt flyg finns i luften för att upptäcka om mer olja kommer ut. När haveristen kommer in i hamn kommer hon att länsas in direkt för att förhindra att olja kommer ut i hamnen, säger räddningsledare Mattias Heneborn i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet