Olja vid Flatvarps hamn efter att Makassar Highway gick på grund. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Straffet för fylleresan: 3 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Överstyrmannen som berusad förde det stora transportfartyget Makassar Highway på grund fick böter på 3 000 kronor. Det visar polisens förundersökningsprotokoll som SVT tagit del av.

Än så länge vet ingen de totala kostnaderna för oljeutsläppsolyckan när det Panamaflaggade biltransportfartyget Makassar Highway gick rakt på grund i 14,6 knops fart utanför den småländska kusten morgonen den 21 juli.

Kustbevakningen har uppskattat att upp till 14 000 liter olja läckte ut i samband med grundstötningen. Utöver det har en viss mängd olja läckt i samband med bogseringen in till Oskarshamn.

Redan har klibbig olja spolats i land på ett stort antal öar i skärgården norr om Västervik. Saneringsarbetet kommer pågå under lång tid.

Begränsade kostnader

Hittills har dock ansvarskostnaderna för fartygets rederi, japanska K-line, varit begränsade. Däremot utfärdade kammaråklagare Thomas Hagman den 25 juli ett så kallat strafföreläggande på 60 dagsböter och villkorlig dom för förstestyrmannen som erkänt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.

Efter att polisen utrett förstestyrmannens ekonomiska förhållande hamnade dagsböterna på 50 kronor styck, vilket är lägstanivån. Det vill säga totalt 3 000 kronor. Summan motsvarar cirka de 326 euro styrmannen hade i sin plånbok när polisen grep honom.

Vid tidigare oljeolyckor i Sverige har vanligen rederiernas försäkringsbolag betalat en del av saneringskostnaderna efter långa skadeståndsprocesser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet