Foto: SVT/TT

Sverigedemokraterna storsatsar lokalt inför kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

I förra kyrkovalet fanns inga kandidater från Sverigedemokraterna på listorna till Oskarshamns kyrkofullmäktige. I år är de sex. Målet är att bryta en påstådd Socialdemokratisk hegemoni inom kyrkan – och S själva ser ökad risk för politiska drabbningar i kyrkan.

Sverigedemokraterna storsatsar inför höstens kyrkoval. I många församlingar och pastorat runt om i Småland är det första gången som partiet ställer upp med kandidater till de lokala valen till kyrkofullmäktige.

”Politiken viktig för att styra upp kyrkan”

SD Oskarshamn har inför årets kyrkoval sex kandidater på sin lista. Samtliga är engagerade som ledamöter eller ersättare i kommunpolitiken i Oskarshamn.

Kyrkovalet 2017

– Vi vill hålla kvar de gamla traditionerna i kyrkan och då tycker vi politiken är viktig för att styra upp kyrkans verksamhet, säger Britt-Marie Sundqvist, 2:a på Sverigedemokraternas lista i Oskarshamn.

Känner inte igen sig

Hon vill först lära sig hur kyrkans inre arbete fungerar, innan hon bestämmer sig för exakt vad som behöver styras upp, säger hon. Men grunden till hennes engagemang är att hon inte längre känner igen sig i kyrkan:

– Jag känner inte igen liturgin, jag var på dop nyligen och kände inte igen psalmerna och blev jätteledsen. Och det vill vi ju ändra på, säger Britt-Marie Sundqvist.

TV: Se hela inslaget här

I Sverigedemokraternas valmanifest står det att partiet vill vara en motkraft mot en allt för Socialdemokratiskt dominerad kyrka, där kyrkan utvecklats till en ”politisk vänsterliberal opinionsbildare”.

(S): SD är dåligt pålästa

Men Socialdemokraternas förstanamn i Oskarshamns församling, Dennis Rydh, känner inte igen bilden som SD målar upp.

– Då är man väldigt dåligt påläst. Särskilt här i Oskarshamns församling, här har Socialdemokraterna aldrig styrt kyrkan.

Dennis Rydh, Socialdemokraternas förstanamn till kyrkovalet i Oskarshamns församling. Foto: Privat

I det senaste valet till kyrkofullmäktige i Oskarshamn fick Socialdemokraterna 29,2 procent av rösterna. Men största parti blev Kyrka för alla med 62,8 procent av de totalt 718 rösterna.

LÄS MER: Kyrkopolitikern Dag Sandahl vill befria kyrkan från partierna

I en Sifo-undersökning som Svenska kyrkan själva beställt svarar sju av tio av de tillfrågade att ett skäl till att de skulle kunna rösta i kyrkovalet är för att stoppa främlingsfientliga krafter.

Flera ledarskribenter har även gått ut med uppmaningen att rösta i kyrkovalet för att hålla SD utanför kyrkan. Men det är inget Dennis Rydh uppmanar till.

– Folk får ju naturligtvis rösta efter sitt förstånd, det kan vi inte påverka. Är SD beredda att arbeta för kyrkans bästa har de kanske sin plats också i det här forumet. Men man är helt fel ute om man tror att man kan komma in som någon slags storebror och visa vart skåpet ska stå.

”Risk för drabbningar”

Kritiker menar att det här riskerar att politisera kyrkan ytterligare. Att kyrkan blir ett slagfält mellan socialdemokrater och Sverigedemokrater. Tror du att det blir så i Oskarshamn?

– Jag är rädd att det kan bli så. Sen hänger det på vilka personer som blir invalda. En del av oss kanske är mer diplomatiska än andra. Men jag tror att det finns en risk att det blir drabbningar på ett helt annat sätt än vi är vana vid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet