Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glasugnar är väldigt energikrävande men genom att isolera dem kan de bli mer energieffektiva. Foto: SVT/Clary Kroon

Så har elkrisen tvingat Målerås glasbruk att minska sin energiförbrukning

Publicerad

Det har varit tuffa månader på bruken i Glasriket med gigantiska elräkningar. SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att Målerås Glasbruk fick en elräkning på en halv miljon, för bara en månad. Men elräkningarna har också gjort att bruket tvingats minska energiförbrukningen.

– Historiskt sett har vi inte brytt oss så mycket om vår energiförbrukning. Vi har värmt upp våra lokaler med spillvärme som vi haft överskott av, men med mer effektiva ugnar och dessutom färre ugnar så blir det mindre spillvärme och vi kompletterar därför med en gasolpanna. Vi ser också över belysning, varmvatten och ventilation för att göra det mer energieffektivt, säger Mattias Jonasson, vd Målerås glasbruk.

Isolerat ugnar för att göra dem energisnåla

Ugnarna i glasbruken förbrukar stora mängder el och de går inte att stänga ner de dagar då elkostnaderna är extra höga. Det tar nämligen omkring en vecka att få dem att kallna och ungefär lika länge att få upp temperaturen i dem igen. Istället har glasbruket  jobbat med att göra ugnarna mer energieffektiva. 

– Förra året konverterade vi den här gasolugnen till el och i samband med det så gjorde vi den betydligt mer välisolerad. Nu kräver den mindre energi för att värmas upp, säger Mattias Jonasson och pekar på en lite mindre ugn. 

I klippet får du följa med till glashyttan och se vilka fler åtgärder bruket gjort. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet