Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inne i livsmedelsbutikerna fick kunderna navigera sig med hjälp av sina smartphone-ficklampor i mörkret. Foto: Martin HeppichVisa alla (5)
Visa alla (5)

Hör Växjöbona berätta hur de drabbades av strömavbrottet

Uppdaterad
Publicerad
Hela Växjö och Lessebo drabbades av strömavbrott under ett par timmar under onsdagen. Se våra bilder från strömlösheten i Växjö.

De flesta matvarubutiker i Växjö höll stängt under strömavbrottet, men en del höll öppet. Där fick kunderna letade sig fram bland varorna i mörkret med hjälp av sina lysande telefoner.

Dom flesta butiker längs Storgatan mötte sina kunder i dörren och informerade att man höll stängt under strömavbrottet. Foto: Martin Heppich

På Storgatan i Växjö var det dock stängt nästan överallt.

– Det är inte så mycket vi kan göra. Vi har gått efter dom rutinerna som vi skall göra och fått ut alla ur butiken, säger Per Nilsson butikschef.

Restaurangen på Storgatan bjöd hungriga förbipasserande Växjöbor på hamburgare. Foto: Martin Heppich

Längre ner på Storgatan tände en restaurang sin kolgrill på uteserveringen och började grilla hamburgare som man bjöd förbipasserande på.

– Istället för att slänga maten så kan vi lika gärna bjuda folk som går förbi. Folk är hungriga nu. Vi vill inte räkna på hur stor ekonomisk förlust vi gör nu, säger restaurangägaren Bilal Bertiyan.

Alla trafikljus inne och utanför Växjö centrum slocknade. Foto: Martin Heppich
Inne hos polisen så kunde man bara utfärda pass mot kontanter. Foto: Martin Heppich

Några som tog strömavbrottet med ro var de tre pensionärerna Gunnel Pettersson, Inger Gustavsson och Ingrid Berglund som satt och fikade på en bänk i city.

– Vi skulle ha gått på ”Håll dig på benen”, men professorn som skulle tala tyckte det var farligt för oss att gå in i den mörka lokalen och högtalaren fungerade inte.  Det är nyttigt det här med strömavbrott så vi ser hur det verkligen fungerar, säger pensionären Gunnel Pettersson.

– Nu har vi ju fått kaffe också, säger pensionären Inger Gustavsson som är i samma sällskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elavbrottet i Växjö

Mer i ämnet