James Bond Schäfer är ägare till James Bond-museet utanför Kalmar. ”Connery skapade något oerhört stort, säger han. Foto: SVT/TT/Evan AgostiniVisa alla (2)
Visa alla (2)

James Bond om Sean Connery: ”Han var en fadersgestalt”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Sean Connery gick bort under lördagen. På James Bond-museet i Nybro är det en sorgens dag.

– Det är overkligt. Han var en fadersgestalt, säger Gunnar James Bond Schäfer, ägare till museet.

Sean Connery är främst känd för att vara den förste skådespelaren som tog sig an rollen som James Bond på film. ”Agent 007 med rätt att döda” kom 1962 och Connery spelade Bond i ytterligare sex filmer efter det. 

I Nybro utanför Kalmar finns Sveriges enda James Bond-museum.

– Sean Connery skapade något oerhört stort. Att på 60-talet kunna se en ensam agent som skulle rädda världen var världsunikt. Och dessutom i färg, säger Gunnar James Bond Schäfer till SVT.

– De valde Sean Connery för att han var en rå och oslipad diamant. Ian Flemming gillade honom inte från början, och sen utvecklades Bond till att bli den karaktär han har blivit.

Connerys filmkarriär spände över många decennier och han prisades med en Oscar, två Bafta och tre Golden Globes för sina insatser på vita duken. Bland hans många filmer kan nämnas ”Jakten på Röd Oktober” (1990), ”Blodröd sol” (1993), ”De omutbara” (1987) och ”Den förste riddaren” (1995).

Hann du personligen träffa Sean Connery?

– Ja, jag träffade honom i London på 90-talet och fick en pratstund. Han hade en enorm karisma och utstrålning.

Vad kommer hända på museet under dagen?

– Jag tänker öppna en flaska Dom Pérignon och skåla och säga tack för allt.

Sean Connery blev 90 år.

Gunnar Schäfer har samlat James Bond-prylar i nästan 50 år. Samlingen har blivit till världens förmodligen enda James Bondmuseum. Gunnar har även lagt till James Bond i sitt namn och fått det godkänt av skatteverket. Foto: Foto: Erland Vinberg / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer