Selma Rodhin avled på sjukhus 17 månader gammal. Nu gör familjen en polisanmälan om tjänstefel mot kommunen. Foto: Privat

Selmas familj polisanmäler kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Dottern Selma föddes utan sväljreflex och behövde hjälp dygnet runt. Men trots domstolsbeslut valde kommunen att inte ge henne vård fullt ut. Nu polisanmäler Selmas familj Älmhults kommun för tjänstefel, skriver Smålandsposten.

Både förvaltningsrätten och kammarrätten beslutade att Selma skulle få hjälp av kommunen dygnet runt. Men kommunen valde att inte följa beslutet fullt ut, vilket fick kraftig kritik av Justitieombudsmannen (JO) i våras.

Familjen Rohdin anmälde också till JO att kommunen inte upprättade ett formellt beslut om en annan insats som Selma hade beviljats. De fick då inte möjlighet att överklaga kommunens beslut.

Assistans till Selma

Anmält för tjänstefel

Nu har familjen alltså polisanmält kommunen för tjänstefel, skriver Smålandsposten.

– Det handlar om så mycket mer än att visa att de gjort fel. En fällande dom kan vara till stor hjälp för många andra, säger mamman Katarina Rohdin till tidningen.

Förra året avled Selma, 17 månader gammal, efter komplikationer i luftvägarna. Hon somnade in lugnt och stilla på intensiven med mamma och pappa vid sin sida, har Smålandsposten berättat tidigare.

Socialnämndens ordförande Marie Rosenquist (M)  har avböjt en intervju och hänvisar till sin företrädare Lars Ingvert (S). SVT söker honom och socialchef Jenny Smedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assistans till Selma

Mer i ämnet