Lena Hallengren (S), ny barn- äldre- och jämställdhetsminister tar hjälp av Kalmar läns seniorutskott för sin politik på äldreområdet. Foto: Hann Nilsson/SVT

Seniorer från Kalmar ger råd till nya ministern

Publicerad

Ett av Lena Hallengrens (S) första besök som ny barn- äldre- och jämställdhetsminister blev på hemmaplan. I Kalmar län samlar hon länets seniorutskott som ska ge ministern råd om vilka politiska frågor som är viktiga för äldre.

Lena Hallengren från Kalmar utsågs till ny minister i förra veckan, efter beskedet att Åsa Regnér lämnar regeringen för ett nytt jobb som biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation.

På måndagen var Hallengren på besök i sitt eget hemlän Kalmar, där hon redan idag är sammankallande för Kalmar läns seniorråd, som startades i februari i år.

– Seniorutskottet har varit lite rådgivande i min roll som riksdagsledamot, och som äldreminister så blir de rådgivande i en ännu viktigare mening, de blir en advisor board.

Vad pratade ni om?

– Vi hade ett intressant samtal om vad som egentligen är viktiga och väsentliga frågor för äldrepolitiken. Det blir väldigt lätt sjukvård och äldreomsorg, men de påminner mig ofta om hur många äldre som är pigga och friska och vill känna sig delaktiga och tilltalade.

Under dagen hann Hallengren även med ett besök på äldreboendet Berga backe i Kalmar.

Vad blir de viktigaste frågorna för dig som minister?

– Äldrepolitiken har jag en ambition att försöka lyfta på olika sätt. Assistansfrågan kommer också att ta tid och kommer att bli viktig att hantera. Och blir man utsedd på internationella kvinnodagen så vet man sitt uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.