Shahram Soltanis vintillverkning stoppades i slutet av förra året. Nu har han fått hjälp av jurister att tillfälligt stoppa förbudet och i väntan på domslut får han fortsätta att tillverka sitt persiska vin. Foto: Diba Dehnad/SVT

Shahram får fortsätta producera persiskt vin

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten har nu gett Shahram Soltani i Gemla i Växjö kommun rätt att, åtminstone tillfälligt, fortsätta att producera vin av frysta druvor från Iran.

SVT Småland har tidigare berättat om Shahram Soltani i Gemla utanför Växjö som för några år sedan började importera frysta iranska vindruvor för att tillverka vin enligt en traditionell persisk metod.

Efter kontakt med Systembolagets jurister fick han veta att vinet kunde säljas, under förutsättning att det inte kallades för vin, eftersom lagen säger att det enbart är dryck tillverkad av europeiska druvor som får kallas för vin.

Livsmedelsverket: Dryck av druvor måste kallas vin

Men i oktober förra året gjorde Livsmedelsverket en kontroll och efter den stoppades tillverkningen med omedelbar verkan. Enligt myndigheten måste en produkt som framställs av druvor kallas vin.

Att som Shahram Soltani gjort, kallat sina produkter för “alkhoholhaltig fruktdryck” är därför inte tillåtet, menar de.

Shahram har själv försökt att få förvaltningsrätten att tillfälligt tillåta hans tillverkning och har ansökt om så kallad inhibition tre gånger. Samtliga gånger har han fått avslag.

Kan nu tillverka och sälja igen – tillfälligt

Det är först nu, när Shahram fått hjälp av organisationen Centrum för rättvisa som rätten bestämt att förbudet ska tas bort i väntan på dom.

Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut med att utgången i själva sakfrågan är oviss och att stoppet innebär stor ekonomisk skada för Shahram Soltani.

Ett beslut som Centrum för rättvisa välkomnar. Enligt dem finns det inget i lagen som hindrar Shahram att tillverka sin dryck på druvor, så länge han inte kallar det för vin.

– Det finns andra drycker som produceras av druvor som får säljas, exempelvis glögg och grappa. Att Livsmedelsverket menar att Shahrams produkter är vin, saknar lagstöd, säger Fredrik Thorslund, jurist på Centrum för rättvisa, till SVT Småland.

Så här sa Shahram Soltani när SVT Småland träffade honom i december:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Shahram Soltani berätta i klippet ovan, från december 2023, då hans tillverkning precis stoppats. Foto: Olof Peterson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.