Civilminister Ardalan Shekarabi (S) svarar på kritiken om att äldre stängs ute i det nya digitala samhället. Foto: TT

Ministern om det digitala utanförskapet: ”Det finns brister”

Uppdaterad
Publicerad

400 000 äldre står utanför det digitala samhället visar ny forskning. Staten har fått kritik för att myndigheter servar äldre medborgare på ett otillräckligt vis.

– Det här är en av våra stora utmaningar i den offentliga servicen, säger Ardalan Shekarabi (S), civilminister.

Bland annat har forskaren Dino Viscovi vid Linnéuniversitetet kritiserat myndigheter:

– Det måste finnas traditionell service på den offentliga sektorn. Vi kan inte kräva att en 85-åring ska investera i ny teknik.

 Nu svarar Ardalan Shekarabi (S), civilminister och ansvarig för offentlig digitalisering, på kritiken.

– Det här är en av våra stora utmaningar i den offentliga servicen. Det finns brister och människor ser att den statliga servicen försämrats, säger han till SVT Nyheter Småland.

Ökar fysiska närvaron

I regeringens höstbudget gjordes stora satsningar på digitalisering av den offentliga sektorn.

Samtidigt beslutade regeringen så sent som i december 2017 att öka den statliga närvaron på tio platser i Sverige under våren 2018. Bland annat i småländska Vimmerby.

– Vi får inte tillåta ett digitalt utanförskap, utan det ska utgå från människornas möjligheter och behov. Därför får inte den fysiska närvaron försvinna i digitaliseringen.

Shekarabi medger att vissa av samhällets grupper – främst de äldre – har påverkats negativt av för otillräcklig fysisk närvaro bland statliga myndigheter.

– Tillgängligheten för alla människor oavsett förutsättningar ska vara tillräckliga på statliga hemsidor och appar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.