Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Silverstrand, vd på Silverstrands Trafik AB, tvingades från och med måndagen ställa in Silverlinjens samtliga avgångar. Foto: Kåre Persson / SVT

Nu har Silverlinjen mellan Kalmar och Stockholm stannat

Uppdaterad
Publicerad
Bussföretaget Silverstrands på Öland ställde från och med måndagen in alla avgångar för Silverlinjen, en busslinje som knyter Öland/Kalmar till Stockholm med dagliga turer. Sedan den 23:e mars trafikerar inte heller Bergkvarabuss sträckan Kalmar-Stockholm.

Antalet resenärer har rasat sedan coronapandemin tog fart på allvar för en månad sedan. 

– När sista turen gick på söndagen var det så lite som sju passagerare i ena riktningen, berättar Björn Silverstrand som är VD för familjeföretaget som funnits sedan slutet av 80-talet.

Tomas buss redan begärt konkurs

Normalt sett har man en till två avgångar dagligen – och på sommaren ibland tre. Sedan pandemin slog till och antalet resenärer sjönk har företaget bara trafikerat sträckan på helgerna.

Silverstrands har kört Silverlinjen tillsammans med Tomas Buss från Öland men sedan det företaget lämnade in sin konkursansökan för två veckor sedan har Silverstrands ensamma ansvarat för Silverlinjen.

Sista bussen avställd

Tomas buss var mer känsligt för pandemin då man hade en större del paketresor utomlands som del i sin verksamhet, något som medför större risker på grund av dom återbetalningsregler som gäller kring paketresor. Silverstrands har tack vare sin inriktning mot resor för föreningar och idrottsklubbar inte varit lika akut hotade. Men även deras kunder har bokat av i takt med att matcher och serier ställts in. 

– Orderböckerna är blanka! säger Björn Silverstrand som på måndagen ställde av den sista av sina sju bussar.

Hoppas på maj

Han tror att företaget kanske kan klara sig ett par månader till.

– Vi hoppas kunna komma igång med helgturer i maj. 

Men det förutsätter att epidemin klingar av och att folkhälsomyndigheten kommer med ett positivt besked mot slutet av april. Om det inte sker kan den busslinje som bidragit till att knyta Öland och Kalmarregionen till Stockholm sedan 1997 helt vara borta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet