Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bas Rutjes är utbytesstudent från Nederländerna. Foto: SVT

Sista klassrums-lektionen på ett tag för LNU-studenter

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom regeringen med beskedet att alla universitet bör bedriva undervisningen på distans från och med nu. SVT Småland var med under en av de allra sista lektionerna som hölls på LNU.

De studenter som SVT stöter på på campus i Växjö bara någon knapp timme efter regeringens besked säger att de inte fått så mycket information om vad som gäller. Men de verkar inte särskilt oroliga.

– Vi har jättemycket distansutbildningar på universitetet så det borde inte vara så svårt att göra det digitalt i stället, säger Lotten Svensson som läser till civilekonom på Linnéuniversitetet i Växjö.

Ska hålla kontakt med de internationella studenterna

I ett välfyllt klassrum sitter internationella studenter som undervisas i engelska av svenska lärarstudenter. En bär munskydd, en annan har plasthandskar på händerna. De svenska studenterna har uppmanats att ta hålla kontakten med de internationella studenterna under tiden som undervisningen hålls på distans.

– Det är ju väldigt svårt att ta sig någonstans i världen alls just nu. Vi får försöka hålla kontakt så att de känner att de har någon att vända sig till, säger en av de svenska lärarstudenterna, Simon Hallberg.

Funderar på att åka hem

Bas Rutjes är en av de internationella studenter som just nu studerar på Linneuniversitetet. Han har ännu inte blivit hemkallad av sitt holländska universitet men funderar ändå på att åka hem.

– Vad ska jag göra när jag måste sitta inlåst i mitt rum? Jag älskar att vara här i Sverige men jag tänker att det bästa vore att åka hem så att jag åtminstone kan få vara med min familj och flickvän. Kurserna kan jag ju fortsätta att följa på distans, säger han med en suck till SVT Nyheter Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet